José stopt als coördinator.

José stopt als coördinator.

José Poort, stopt als coördinator van de Knotploeg en de Sparrenrijkgroep, binnen de WNLB/ Natuurwerkgroep na 36 jaar. Dus is het even tijd om met haar terug te kijken.

In het coördinatorenoverleg van mei, kondigde José Poort aan dat ze stopt als coördinator van de Knotploegen en de Sparrenrijk werkgroep. Ze blijft wel actief lid van de werkgroepen. Wij realiseerden ons, wat een mijlpaal dit eigenlijk is. José heeft de Natuurwerkgroep mee opgericht en is overal nauw bij betrokken geweest. Reden genoeg om eens met haar terug te kijken op 36 jaar Natuurwerkgroep hier in Boxtel.

Het begin van de WNLB.

In 1988 werkte José als vrijwilliger bij de Kinderboerderij. Ze was al jaren lid van de IVN en betrokken bij allerlei aspecten van de natuur. Ze had kinderen en de Kinderboerderij was een goede plek om ook voor haar eigen kinderen betrokkenheid te stimuleren bij de natuur. Mari Verstege nodigde haar, en een aantal andere mensen, uit om de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel op te richten. Die startte met 30 leden. En de eerste klus was het knotten van een groot aantal verwaarloosde Knotwilgen, waarmee de Knotploeg geboren was. Verder werden er cursussen gegeven over allerlei aspecten van de natuur en werden er enkele werkgroepen opgericht, zoals de Vogelwerkgroep en de Florawerkgroep.

In de loop van de tijd werden er  meerdere werkgroepen geformeerd. José nam organisatorisch het voortouw voor enkele daarvan:

  • De Knotploeg waar het allemaal mee begon, is in de loop der jaren uitgegroeid tot 2 ploegen van ieder 10 tot 15 man/ vrouw, die in het winterseizoen, elke maand Wilgen knotten. Goed voor de biodiversiteit, want de wilg is een waardplant voor vele soorten insecten. En, ook belangrijk: heel gezellig om gezamenlijk keihard te werken, te zagen, slepen en daarna koffie te drinken (vaak met gebak, of erwtensoep).
  • De Sparrenrijkgroep, opgericht in 1995: de WNLB had al vanaf 1992 gesprekken met de Gemeente Boxtel vanwege de wens om Sparrenrijk natuurvriendelijker te gaan beheren. Dat leidde tot een beheerovereenkomst, waarna de Sparrenrijkbeheergroep in het winterseizoen elke donderdag beheer werkzaamheden verrichtte, tot op de dag van vandaag. Sparrenrijk is daardoor geëvolueerd van een productiebos naar een meer natuurlijk, gevarieerd bos (en na jarenlange strijd: met minder rhododendrons).
  • De Bomen advies commissie: Samen met Chris van Esch en Ton de Greeff, die veel kennis van bomen hebben, heeft de commissie tussen 1998 en 2002 alle bomen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde, in de openbare ruimte, geïnventariseerd. Meer dan 5000 bomen werden afzonderlijk, of groepsgewijs, onderzocht en beoordeeld en gefotografeerd door Ad Donhuizen. Dit had, en heeft nog steeds, tot doel dat er met meer respect met bomen omgegaan wordt. Dat ze niet zo maar gekapt worden. De gemeente betrok de Bomen advies commissie daarna jarenlang, bij beslissingen over monumentale bomen.

Natuurlijk heeft José dit niet alleen gedaan. Zoveel leden van de WNLB hebben daaraan bijgedragen. José was de animator en organisatorische spil. Ze vroeg, ze belde, ze vond altijd wel (des)kundige, enthousiaste, actieve leden, bereid om iets mee op te zetten. Een werkgroep, maar ook tal van activiteiten die in de loop van de jaren plaatsvonden. Lezingen, wandelingen, excursies. Zoals zij zegt: ‘Ik belde gewoon mensen op en vroeg of ze mee wilden doen’, ‘gewoon met de gemeente en andere instanties in gesprek gaan, om dingen voor elkaar te krijgen’.

Nog steeds is dat de werkwijze. Is er is iets te doen? Dan worden alle leden gemaild of gebeld en er komen leden van verschillende werkgroepen deelnemen en meehelpen.

Daarbij vindt José het jammer dat niet iedereen meer de hele ledenlijst mag gebruiken, vanwege Privacy beleid. Dat zorgt voor minder openheid en gezamenlijkheid, het is moeilijker om elkaar te bereiken, minder persoonlijk. Terwijl juist persoonlijk contact zo belangrijk is; een kaartje in de bus als je hoort dat iemand ziek is bijvoorbeeld.

José is erg trots op alle activiteiten die gedurende de afgelopen jaren door zoveel mensen gedaan zijn. Haar fysieke gesteldheid en leeftijd maken dat ze rekening moet houden met haar grenzen, maar aan haar enthousiasme is niets veranderd, ze is nog steeds even gedreven als altijd en kan heel doortastend vertellen wat er nodig is om de natuur in en om Boxtel nog mooier te maken.

José, alle begrip dat je je grenzen aangeeft, bedankt voor alle goede dingen die je met je enthousiasme voor elkaar hebt gekregen. Fijn dat je nog meewerkt met het Knotwerk en in de Sparrenrijkgroep.

Je bent nu coördinator-af, dus je hoeft niet meer……. Maar….. mocht je je nu ergens boos over maken, of ergens heel enthousiast over zijn. Dat je denkt: ‘Dat is toch niet zo moeilijk op te lossen’…… Aarzel niet, pak de telefoon, bel mensen op, vraag ze om mee te doen en hupsaké, daar ga je weer….

Onze zegen heb je!!!!

Bestuur en Coördinatoren van Natuurwerkgroep Boxtel.